SZEMÉLY-TEHER FELVONÓ

Az ilyen felvonók a személy- illetve a teherfelvonók ötvözete, így teher illetve személyszállításra egyaránt alkalmazhatóak. Mivel személyszállításra is alkalmas ezért a személyfelvonóra vonatkozó teherbírás – fülke alapterület összefüggés erre a típusra is vonatkozik.

A fülke kivitelénél figyelembe kell venni, hogy a nagy terhek szállításakor is minimális legyen a fülke sérülésének esélye, ezért strapabíró kialakítást kell választani.

A személy-teher felvonó típust olyan helyre ajánljuk, ahol a szintek között szállítandó  terheket személyzet kíséri, illetve ahol egy felvonóval kívánják megoldani a teherszállítást   és a személyforgalmat is.

Hajtás típusok

Hidraulikus üzemű hajtás

A hidraulikus hajtású felvonók esetén az emelést egy hidraulikus munkahenger végzi. A munkahenger hossza befolyásolja az emelési magasságot. A hidraulikus üzemű felvonók csak fel irányban fogyasztanak energiát, le irányban a gravitáció működteti. Hidraulikus felvonók ajánlott sebessége 0,4 m/s-től – 1,0 m/s-ig terjed. A hidraulika tápegységet bármely szinten az akna közelében el lehet helyezni, géphelységben amennyiben rendelkezésre áll ilyen helység, illetve gépszekrényben ha nem. Illetve gépháznélküli kivitel esetén a felvonó akna süllyesztékében. A hidraulikus hajtású felvonókat 3-4 emeletig ajánljuk, mert ilyen körülmények között az üzemeltetési és a beépítési költségeknek egy kedvező optimuma keletkezik.

Villamos üzemű (Köteles, Hajtótárcsás) hajtás

Villamos üzemű felvonók esetén a fülke mozgása egy kötél rendszeren keresztül történik, melyet egy hajtótárcsa mozgat. A fülke tömege ellensúllyal van kiegyenlítve, így minimalizálni lehet a szükséges energiát. A villamos üzemű felvonókat az emelési magasság nem befolyásolja oly mértékben, mivel csak a kötélzet hosszától függ. A villamos üzemű felvonók ajánlott sebessége 0,6 m/s-től – 1,6 m/s-ig terjed, de léteznek ennél gyorsabb típusok is. A gépezetet el lehet helyezni az akna felett géphelységben, illetve gépház nélküli kivitel esetén az aknafejben is.

A villamos üzemű felvonókat 3-4 emelet fölött ajánljuk, mivel ilyen körülmények között már nem érvényesülnek a hidraulikus üzem előnyei. Illetve olyan esetekben mikor a felvonó gyorsaság kiemelt tényező.

Kialakítás

Az utasok lényegében a felvonó berendezésből csupán a fülkével és az akna illetve fülkeajtókkal érintkeznek, ezért lényeges hogy az, esztétikusan legyen kialakítva.

  • Standard kivitel
    A Standard fülkék és ajtók elsődleges célja, hogy ellássák a feladatukat. Ízléses kialakításúak, a borítás lehet szinterezett acél, rozsdamentes acél, illetve festett műanyag borítású.Olyan esetekre ajánljuk az ilyen fülkéket, ahol a költségek állnak a középpontban és nincs kiemelkedő prioritása a megjelenésnek, amikor elég egy egyszerű kivitel.
  • Exkluzív kivitel
    Egy intézményről vagy vállalatról az első benyomást az épületben elhelyezett fülke generálja. Fontos, hogy a felvonó fülke az elvárt arculatot sugallja.Olyan esetekre ajánljuk az ilyen fülkéket, ahol kiemelkedően fontos a megjelenés. Ahol már a felvonó fülkében szeretnék megmutatni, hogy nem akármilyen épületbe érkeztünk. Például, Irodaházakba, Hotelekbe, Luxusházakba, Intézmények központi épületébe, és olyan épületekbe ahol fontos a megjelenés.
  • Egyedi kivitel
    Cégünk képes teljesen egyedi fülke gyártására. Amennyiben rendelkezésre áll egy egyedi elképzelés, vagy szeretné a kedvenc Designerének látványvilágát, mi megvalósítjuk azt a látványterveik alapján.Olyan esetekre ajánljuk az egyedi kivitelt, amikor van kellő fantázia és kellő elkötelezettség arra, hogy egy egyedi megjelenést varázsoljon az adott épületnek.

Akadálymentes felvonó

Az Akadálymentes felvonó tervezése illetve kialakítása során elsődleges szempont, hogy a fogyatékkal élők is könnyedén használni tudják a berendezést.

Az ilyen felvonókat főként közintézményekbe, ajánljuk, mivel ott kötelező ilyen típusú felvonót elhelyezni. De minden olyan épületbe érdemes elhelyezni, ahol fontosnak tartják azt, hogy a fogyatékkal élők is könnyedén közlekedhessenek

Tűzoltó felvonó

A Tűzoltó felvonó vagy más néven Biztonsági felvonó úgy lett megtervezve illetve kialakítva, hogy tűz esetén is biztonságosan működjön. Azonban azt meg kell említeni, hogy tűz esetén a felvonót csak a tűzoltók tudják használni egy speciális kulcs segítségével.

Olyan esetekre ajánljuk az ilyen típusú felvonókat, ahol tűz esetén a kiürítéshez illetve a tűz oltáshoz a felvonó használata szükséges.

Vandálbiztos felvonó

A Vandálbiztos felvonó kiemelt célja, hogy bizonyos mértékben ellenálljon a külső behatásoknak, ezért tervezése és kialakítása során az ellenállóság nagy hangsúlyt kap.

Olyan esetekre ajánljuk az ilyen típusú felvonókat, ahol a felvonó nincs állandó felügyelet alatt és a rongálás esélye fenn áll, illetve a felvonóhoz bárki hozzáférhet. Például a felvonó közterületen van.

Betegszállító felvonó

A Betegszállító felvonó úgy lett megtervezve, illetve kialakítva, hogy azzal hordágyon fekvő betegek, kísérő személyzet, illetve egyéb a hordágyra szerelt felszerelések szállítása ne okozzon gondot.

Olyan esetekre ajánljuk az ilyen típusú felvonókat, ahol cél a hordágyon fekvő betegek szállítása, úgy mint kórházak, illetve idősek otthona.

Bútorszállító felvonó

A Bútorszállító felvonó tervezése illetve a kialakítása során kiemelt szempont, hogy a személyszállítás mellett alkalmas legyen bútor szállítására is.

Olyan esetekre ajánljuk az ilyen típusú felvonókat, ahol a személyforgalom mellett a bútorszállítást is meg kell oldani, mint például a lakóházakban.

Autószállító felvonó

Az autószállító felvonó úgy lett megtervezve, illetve kialakítva, hogy az alkalmas legyen személyautók, akár az utasokkal együtt, szintek közötti mozgatására.

Olyan esetekre ajánljuk az ilyen típusú felvonókat, ahol az útvonalak színt különbségét a gépjárművek függőleges mozgatásával kívánják megoldani.