TEHERFELVONÓ

Az ilyen felvonók terhek szállításra alkalmazhatók. Fontos megemlíteni, hogy az ilyen típusú felvonók esetén a fülkébe csak a be- és a kirakodás közben tartózkodhatnak személyek, a működés során nem, így csak a terhek mozgatására használható.

A teherfelvonók egyik előnye, hogy nincs megkötés az alapterület és a teherbírás között, azaz a fülke alapterület tetszőleges lehet.

Az ilyen típusú felvonókat főként üzemekbe, raktárakba illetve olyan helyekre ajánljuk, ahol  a szintek között nagy terheket kell mozgatni.

Hajtás típusok

Hidraulikus üzemű hajtás

A hidraulikus hajtású felvonók esetén az emelést egy hidraulikus munkahenger végzi. A munkahenger hossza befolyásolja az emelési magasságot. A hidraulikus üzemű felvonók csak fel irányban fogyasztanak energiát, le irányban a gravitáció működteti. Hidraulikus felvonók ajánlott sebessége 0,4 m/s-től – 1,0 m/s-ig terjed. A hidraulika tápegységet bármely szinten az akna közelében el lehet helyezni, géphelységben amennyiben rendelkezésre áll ilyen helység, illetve gépszekrényben ha nem. Illetve gépháznélküli kivitel esetén a felvonó akna süllyesztékében. A hidraulikus hajtású felvonókat 3-4 emeletig ajánljuk, mert ilyen körülmények között az üzemeltetési és a beépítési költségeknek egy kedvező optimuma keletkezik.

Villamos üzemű (Köteles, Hajtótárcsás) hajtás

Villamos üzemű felvonók esetén a fülke mozgása egy kötél rendszeren keresztül történik, melyet egy hajtótárcsa mozgat. A fülke tömege ellensúllyal van kiegyenlítve, így minimalizálni lehet a szükséges energiát. A villamos üzemű felvonókat az emelési magasság nem befolyásolja oly mértékben, mivel csak a kötélzet hosszától függ. A villamos üzemű felvonók ajánlott sebessége 0,6 m/s-től – 1,6 m/s-ig terjed, de léteznek ennél gyorsabb típusok is. A gépezetet el lehet helyezni az akna felett géphelységben, illetve gépház nélküli kivitel esetén az aknafejben is.

A villamos üzemű felvonókat 3-4 emelet fölött ajánljuk, mivel ilyen körülmények között már nem érvényesülnek a hidraulikus üzem előnyei. Illetve olyan esetekben mikor a felvonó gyorsaság kiemelt tényező.

Kialakítás

A fülkék kialakítása teljesen egyedi, mindig az adott feladatra szabott lehet, hogy a legjobb megoldás valósuljon meg. A fülke kialakításnál és anyagválasztásnál elsődleges szempont a strapabíróság, azaz, hogy a szállítás folyamán a fülke és a rakomány sérülésének az esélye minimális legyen. Természetesen az egyedi igények figyelembe vételével.

A borítás lehet szinterezett vagy rozsdamentes acéllemez, illetve igény esetén egyedi is. Az akna és fülkeajtók lehetnek automaták illetve kéz működtetésűek az igények függvényében, de a fülkeajtókat egyes esetekben el is hagyhatóak.